1a469f28-b779-4553-be31-378f6a30310e
Foto van Dinja Becker
Dinja Becker

Zo maak je een lichtplan

Zelf een lichtplan maken? Meer sfeer creëren met verlichting? Of het nu gaat om hanglampen, spotjes, wandlampen, tafellampen of vloerlampen, er is zoveel keuze… Maar een lichtplan maken is makkelijker dan je denkt!

Worstel jij ook met dit soort vragen? Dan ga ik jou nu verrassen! Ik ga stap voor stap uitleggen hoe jij een lichtplan maakt.

Zie hier: een volledig stappenplan voor het maken van een lichtplan!

Een verlichtingsplan is een plattegrond waarop staat aangegeven op welke plek welke soort verlichting wordt geplaatst. De plattegrond is eenvoudig, maar bevat wel de indeling van de meubels en de plekken van de stopcontacten en aansluitpunten.

Als ik ’s avonds langs de grachten in Amsterdam loop, valt me vaak één ding op: de meeste huizen hebben gelukkig sfeervol geel licht, maar enkele huizen springen eruit met hun witte verlichting. In dit geval wil je liever niet opvallen met je witte licht. Conclusie: de juiste verlichting kun de sfeer maken of breken.

Met een lichtplan kun je door middel van verlichting een warme sfeer in jouw ruimte creëren. Ook zorg je met een lichtplan ervoor dat jij op de juiste plekken verlichting hebt voor het uitvoeren van jouw activiteiten. Aan de hand van de verschillende activiteiten in jouw ruimte, bepaal je de lichtsoort, lichtbronnen en armaturen.

Het maken van een lichtplan is dus eigenlijk net zo belangrijk als bijvoorbeeld het maken van een kleurenplan voor jouw interieur!

Met een doordacht lichtplan creëer jij de gezelligste sfeer en heb je op elke plek de juiste verlichting!

Ga je verhuizen of verbouwen? Dan is het handig om al in een vroeg stadium een lichtplan te maken. Misschien heb je wel de mogelijkheid om elektrapunten te verplaatsen, of in geval van nieuwbouw zelfs te bepalen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van dimbare spotjes in je keuken.

Ook als je blijft wonen in je huidige huis en niet tevreden bent met je verlichting, is het maken van een lichtplan de oplossing. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt, waardoor je met verlichting de sfeer in huis kunt verbeteren.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen met de juiste informatie zelf een lichtplan kan maken!

Ik schrijf de stappen voor je uit!

We starten met het tekenen van een plattegrond van jouw ruimte. Dit kan gewoon met potlood en papier, of als je het professioneel wilt aanpakken kun je ook de gratis versie van SketchUp gebruiken. Teken de plattegrond inclusief aansluitpunten, stopcontacten en meubels.

Wanneer je de plattegrond hebt getekend, raad ik aan om deze te kopiëren zodat je in totaal 3 exemplaren hebt.

In het voorbeeld heb ik een eenvoudige plattegrond van mijn woonkamer getekend.

Let op: mijn woonkamer heeft geen aansluitpunt in het plafond voor een hanglamp! Er zit namelijk een prachtig ornament op het plafond en ik wil dit niet laten verwijderen om een aansluitpunt te maken. Ik laat je zien dat je voldoende licht in je woonkamer kunt creëren zonder een lamp aan het plafond. Als jij wel een aansluitpunt in je plafond hebt, is dit natuurlijk alleen maar handig!

Nu je de plattegrond hebt getekend, ga je de functies in elke ruimte opschrijven. Met functies bedoel ik de activiteiten die plaatsvinden in bijvoorbeeld jouw woonkamer. Schrijf de activiteiten per ruimte onder elkaar.

Activiteiten woonkamer:

  • TV-kijken
  • Bezoek ontvangen
  • Lezen
  • Spelletjes spelen

We gaan nu één van de drie kopieën van je plattegrond gebruiken om de locaties aan te geven waar de activiteiten in jouw ruimte plaatsvinden. Op deze plekken tekenen we ovale cirkels. In de cirkel schrijf je de naam van de activiteit, zoals ’tv-kijken’.

Het kan voorkomen dat meerdere activiteiten op dezelfde plek in je ruimte plaatsvinden. Dit is uiteraard geen probleem. Schrijf deze activiteiten dan onder elkaar in dezelfde cirkel.

Als het goed is, heb je nu een plattegrond van je ruimte met daarin ovale cirkels waarin je de verschillende activiteiten hebt opgeschreven. Klopt dit? Super, dan kun je verder met de volgende stap!

Leg je plattegrond met ovale cirkels voor je en leg daaronder een tweede kopie van je plattegrond. In deze lege plattegrond gaan we nu een echt vlekkenplan maken. Het is handig om hiervoor verschillende kleuren potloden te gebruiken. We beginnen met het tekenen van de basisverlichting. Basisverlichting is de algemene verlichting die nodig is om een ruimte volledig te verlichten.

  • Directe basisverlichting: Het licht dat direct op een oppervlakte schijnt, zoals inbouwspots.
  • Indirecte basisverlichting: Het licht dat gelijkmatig wordt verdeeld in een ruimte doordat het licht wordt gereflecteerd of gefilterd door een armatuur. Bijvoorbeeld een plafondlamp of hanglamp.

Pak een geel potlood en teken cirkels op je plattegrond op plekken waar de basisverlichting moet komen.

Functionele verlichting schijnt op plekken in jouw huis waar jij helder licht nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een leeslampje naast je bank of spotjes boven je aanrecht. Functioneel licht mag koel zijn, zodat je voldoende zicht hebt.

Gebruik nu een blauw potlood en teken blauwe cirkels op de plekken waar jij functioneel licht nodig hebt. Houd hierbij rekening met je eigen schaduw, zoals bijvoorbeeld tijdens het koken. Teken de spotjes recht boven je aanrechtblad, zodat je eigen schaduw het licht niet tegenhoudt.

Het leukste vind ik de sfeerverlichting! Hiermee kun je een ruimte echt gezellig maken en lege donkere hoekjes verlichten, bijvoorbeeld een mooie vloerlamp of wandlamp.

Gebruik een oranje potlood om rondjes tekenen op de plekken waar jij sfeerverlichting wilt hebben. Denk hierbij aan plekken waar ruimte is voor een vloerlamp, maar ook aan een tafellampje of een wandlamp.

Accentverlichting is licht dat op een specifiek punt wordt gericht om dit te accentueren. Misschien heb jij wel een mooi kunstwerk aan de muur dat je graag wilt laten opvallen. Hier kun je perfect accentverlichting voor gebruiken, zodat het kunstwerk ’s avond wordt verlicht. Je kunt bijvoorbeeld een verstelbare plafondspot gebruiken of je hangt een wandlamp boven je kunstwerk.

Teken met een paars potlood een cirkel voor de accentverlichting. Vaak is dit maar op één of een beperkt aantal plekken in je ruimte.

Je hebt nu een vlekkenplan gemaakt met cirkels in verschillende kleuren om de functionele, basis, sfeer en accentverlichting aan te geven. Indien gewenst kun je alle cirkels geel maken (en eventueel inkleuren) zodat je niet afgeleid wordt door de verschillende kleuren. Gebruik hiervoor de derde kopie van de plattegrond.

Afhankelijk van de activiteiten die plaatsvinden, wil je waarschijnlijk bepaalde lampen kunnen dimmen. Een voorbeeld hiervan is de hanglamp boven je eettafel. Misschien gebruik je deze lamp in de avond om aan te werken, maar tijdens het diner in het weekend wil jij niet in een felle schijnwerper zitten. In dat geval is een dimbare lamp de oplossing.

Houd jij van gemak en de nieuwste snufjes? Kies dan voor de Philips Smart LED lampen. Deze slimme lampen kun je eenvoudig bedienen met de WiZ-app, WiZ-mote of zelfs met je stem.

Een ander voordeel van duurzame dimbare lichtbronnen, is dat ze helpen energie te besparen. Door de lichtsterkte aan te passen aan jouw behoefte, behoud je niet alleen de gewenste sfeer, maar gebruik je ook minder energie. Kortom, met dimbare lampen heb je volledige controle over de sfeer in jouw huis!

Het kiezen van de juiste armaturen (lampen) is echt belangrijk als je een goed lichtplan wilt maken. Welke armaturen je kiest, bepaalt namelijk hoe het licht zich verspreidt en hoe helder het is in jouw ruimte.

Daarom is het belangrijk om lampen te kiezen die niet alleen passen bij jouw interieurstijl, maar ook handig zijn voor de activiteiten in jouw ruimte.

Of je nu voor plafondlampen gaat die algemeen licht verspreiden, wandlampen die gericht licht geven op bepaalde plekken, of vloerlampen die sfeer toevoegen aan een hoekje, de juiste armaturen spelen een grote rol in het maken van een goed doordacht lichtplan.

Als je goed nadenkt over welke lampen het beste passen bij wat je in elke ruimte wilt doen, kun je precies de juiste sfeer en functionaliteit creëren, waardoor jouw verlichtingsplan echt tot leven komt!

In mijn voorbeeld heb ik lampen van Nordic Nest (no spon) toegevoegd. Dit zijn niet de lampen die ik in huis heb staan, aangezien hiervan veel niet meer te koop zijn.

Een ander belangrijk punt bij het kiezen van verlichting is de kleurtemperatuur van het licht. Het draait niet alleen om wit licht!

Denk aan de gezelligheid van warm geel licht in de woonkamer, terwijl in de keuken misschien wat koeler, helderder licht handig is.

Door te letten op de kleurtemperatuur, geef je elke ruimte extra sfeer. Dus, experimenteer met verschillende tinten totdat je die perfecte gloed vindt die jouw huis laat stralen.

Tip: Verderop in het artikel beantwoord ik veelgestelde vragen en leg ik de veelvoorkomende termen Wattage, Lumen en Kelvin uit.

Ik raad je aan om het lichtplan even opzij te leggen. Minstens een dag. Het liefst een weekend. Je zult merken dat je in die tijd misschien nieuwe ideeën krijgt voor jouw lichtplan. Misschien ben je een activiteit vergeten waarvoor je licht nodig hebt, of heb je een hoekje in je ruimte over het hoofd gezien dat verlicht moet worden? Bekijk je plattegrond nogmaals en maak eventuele aanpassingen. Ben je tevreden? Dan is jouw lichtplan helemaal klaar!

YES! Je lichtplan ik klaar!

Jij kunt nu aan de slag gaan met het leukste gedeelte! Namelijk het uitvoeren van het lichtplan, zodat jij straks een gezellige sfeer hebt in jouw huis!

Als je bovenstaande stappen goed volgt, heb jij absoluut een goed lichtplan. Maan vanwege de vele onderdelen van een lichtplan, kan het zijn dat jij toch graag professionele hulp wilt inschakelen.

Als interieurstylist kan ik voor jou een lichtplan opstellen. Dit bespaart jou een hoop tijd en zo weet je zeker dat jij straks een gezellig verlicht huis hebt.

Neem contact op via het contactformulier of stuur mij een berichtje op Instagram. Samen brengen we extra sfeer in jouw ruimte!

Waarschijnlijk ben je bij het maken van een lichtplan al de termen Wattage, Lumen of Kelvin tegengekomen. Maar wat is Wattage? Wat is Lumen? En wat is Kelvin? Ik leg het je uit!

Wattage geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Nu vaak moderne, energiezuinige verlichting wordt gebruikt, zoals ledlampen, wordt voornamelijk naar lumen gekeken in plaats van wattage.

Lumen geeft de helderheid van een lamp aan. Hoe hoger het lumengetal, hoe helderder het licht. Kijk dus goed naar de functie van de verlichting. Voor sfeerverlichting gebruik je een lager aantal lumen dan voor functionele verlichting. Voor verlichting in de woonkamer kun je het beste 200 tot 300 lumen per vierkante meter aanhouden.

Kelvin geeft aan hoe warm (geelachtig) of koud (blauwachtig) het licht van een lamp is. Hoe lager de kelvinwaarden, hoe warmer en gezelliger het licht is. Voor de woonkamer kun je het beste kiezen voor een kelvinwaarde tussen de 2400 en 3000 Kelvin.

Wist je dat het aanbevolen wordt om 5-7 lichtbronnen per ruimte te gebruiken voor een warme sfeer? Bekijk het filmpje van de lichtbronnen in mijn woonkamer! Aangezien onze woonkamer maar 16m2 is, zijn 5 lichtbronnen voor ons voldoende!

Een slimme strategie is het gebruik van lagen in je verlichtingsontwerp. Verdeel je ruimte in 3 horizontale lagen en zorg ervoor dat elke laag goed verlicht is. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van een vloerlamp, een wandlamp en een plafondlamp in de slaapkamer.

Verdeel je ruimte in 3 horizontale lagen

Liefs, Dinja


Ik vind het erg leuk als je hieronder laat weten of het jou is gelukt om zelf een lichtplan te maken. Je kunt mij natuurlijk altijd een berichtje sturen met je vragen! Ik help je graag!

DEEL DEZE POST

Scroll naar boven